Авторът Данчо Стоянов представи книгата от над 150 страници, озаглавена "Наръчник срещу монопола Топлофикация". Той е участник в обществени съвети по енергетика към Столичната община и Народното събрание, член на Гражданска инициатива за борба с монополите, предаде БТА.

Софийският градски съд и Софийският районен съд отказвали да прилагат правото на ЕС, а 188 000 решения по казуса "Топлофикация" са били обявени за нищожни, посочи адвокатът. Той е на мнение, че страната ни още от 2002 г. с подписването на Втория енергиен пакет, не изпълнява задължението си за сключване на индивидуални договори с монополистите.

В изданието могат да бъдат намерени алтернативни решения на казуси, свързани с институционалния монопол на дружеството, заяви Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Той пренася в книгата искови молби за провъзгласяване на нищожност на съдебно решение на първа инстанция по дела срещу "Топлофикация", с което дава възможност на други ощетени да го използват като прецедент.

"Надявам се всички, които прочетат тази книга да са наясно, че всичко зависи от нас самите, защото няма по-голяма сила от обединен народ, който знае цената на свободата и я защитава", пише в увода на книгата си адвокат Данчо Стоянов.

В представянето на книгите участваха и дългогодишните протестиращи срещу монополите Стоян Грозданов и Митко Грозев.

Грозданов обърна внимание на приетите в края на юли поправки в Закона за защита на потребителите и основните точки от него, които гражданите трябва да познават и на които да се позовават при взаимоотношения с "Топлофикация".

В закона е записано, че потребителят е обвързан с общите условия само при положение, че той е запознат и се е съгласил с тях чрез своя подпис. За да се обвърже потребителят с даден доставчик на услуга, той трябва да подпише веднъж договора и още веднъж общите условия към него, подчерта Грозданов.

Същевременно според закона търговецът е длъжен да уведомява потребителя за всяко изменение в общите условия в 7-дневен срок от промяната, а когато потребителят не е съгласен с промяната, той може да се откаже от договора без да посочва причина и без да дължи обезщетение или неустойка.

Според автора на книгата тези и много други разпоредби са редовно нарушавани от "Топлофикация София ЕАД" и гражданите трябва да познават добре законите и да защитават своите права.